Hiirosen katsastuspalvelut

Leppoisaa katsastuspalvelua osaamisesta tinkimättä

Määräaikaiskatsastukset

Määräaikaiskatsastus on ajoneuvolle määräajoin tehtävä lakisääteinen tarkastus, jonka tarkoitus on taata turvallisuutesi liikenteessä. Määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvon kunto, turvallisuus sekä rekisteriin merkityt tiedot. Lisäksi sen avulla valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista.

Katsastuksessa määrätyt korjauskehotukset tallennetaan ajoneuvotietojärjestelmään ja ne tulostuvat todistukselle. Korjauskehotukset poistuvat todistukselta seuraavassa määräaikaiskatsastuksessa, jos viat on korjattu. Mikäli ajoneuvo joudutaan hylkäämään katsastuksessa, on se jälkitarkastettava kuukauden kuluessa.

Voit tarkistaa ajoneuvosi seuraavan katsastusajankohdan

Pakokaasumittaukset ja OBD-mittaus

Päästömittauksella varmistetaan, että pakokaasupäästöt ovat lain sallimissa rajoissa eikä ajoneuvo siten aiheuta liiallisia ympäristöhaittoja. Se tehdään tavanomaisesti määräaikaiskatsastuksen yhteydessä, mikäli sitä ei ole tehty etukäteen. Pakokaasupäästöjen tarkastus tehdään bensiinikäyttöisille autoille, jotka on käyttöönotettu vuonna 1978 tai sen jälkeen sekä dieselmoottorilla varustetuille autoille, jotka on käyttöönotettu vuonna 1980 tai sen jälkeen.

OBD (On-Board Diagnostics) on ajoneuvon sisäinen valvontajärjestelmä, joka valvoo auton moottorin ohjausyksikön komentoja ja niiden vasteita. OBD-mittauksessa tutkitaan tämän valvontajärjestelmän toimintaa sen omien tallennetietojen pohjalta. OBD-mittaus tulee tehdä kaikille vuonna 2001 käyttöön otetuille bensiiniautoille ja sitä uudemmille. Kun valitset päästö- tai OBD-mittauksen katsastuksen yhteydessä, et tarvitse erillistä todistusta mittauksesta määräaikaiskatsastukseen tullessasi.

Muutoskatsastukset

Ajoneuvo on muutoskatsastettava mikäli sen rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti tai tehdään sellaisia muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa sen turvallisuuteen tai ympäristövaatimuksiin. Varusteiden lisääminen tai poistaminen saattaa aiheuttaa muutoskatsastustarpeen.

Muutoskatsastus tehdään muutosten hyväksymiseksi ja tietojen muuttamiseksi tai täydentämiseksi rekisteriin. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on määrittänyt yksityiskohtaiset perusteet muutoskatsastukselle – lue lisää Trafin sivuilla.

Rekisteröintikatsastukset

Ajoneuvo tulee katsastaa rekisteröinnin yhteydessä mikäli se on:

  • Ollut jo rekisteröitynä ETA-alueella (ml. Suomi ja Ahvenanmaa)
  • Ollut rekisteröitynä ETA-alueen ulkopuolella ja käyttöönotosta on kulunut yli 6 kuukautta
  • Poistettu liikennekäytöstä vaurioituneena tai ulkomaille vientiä varten.
  • Poistettu rekisteristä ennen 2.11.2007.

Ajoneuvoa ei kuitenkaan tarvitse katsastaa normaalin rekisteröinnin yhteydessä. Lue lisää rekisteröintikatsastuksesta TraFi:n sivuilta.

Rekisteröinnit ja vakuutukset

Hoidamme myös rekisteröinnit puolestasi. Ajoneuvo on rekisteröitävä aina kun sen omistaja vaihtuu. Muita rekisteröintiä vaativia tilanteita ovat ajoneuvon liikennekäytöstä poistaminen ja liikennekäyttöönotto sekä siirtoluvat. Voit myös hoitaa ajoneuvoon liittyvät vakuutusasiat kauttamme käden käänteessä.