Määräaikaiskatsastuksen tarkistuskohteet

Katsastusasetus määrittelee tarkastuskohteet. Määräaikaiskatsastuksen tarkastuksen piiriin kuuluvat seuraavat kohteet:

Ajoneuvon tunnistus
Valmistenumero, rekisterimerkinnät, asiapaperit, rekisterikilpi. Yleisimmät puutteet: Verojen ja vakuutusten suorittamatta jättäminen.

Akselistot, pyörät ja jousitus
Etuakselisto, taka-akselisto, jousitus ja iskunvaimennus, renkaat ja vanteet.Yleisimmät viat: Välykselliset tukivarren pallonivelet, renkaiden liian pieni urasyvyys, väärä renkaiden pyörimissuunta, nastarenkaiden liian suuri nastaero, katkenneet jouset, heikkotehoiset iskunvaimentimet.

Alusta ja kori
Alustan kotelot ja pohjalevy, runko, akseliston kiinnityspalkit, pakoputkisto, kori, polttonestesäiliö ja putket, suojarakenteet, kuormakori, muut alustan ja korin rakenteet.Yleisimmät viat: Alustaan ja koriin liittyvät ruostevauriot.

Jarrujärjestelmä
Käyttöjarru, käyttöjarrun dynamometritesti, seisontajarrun dynamometritesti, seisontajarru, muu jarru ja hidastin.Yleisimmät viat: Jarruletkujen murtumat, liian ohuet jarrulevyt, etu- taka- tai seisontajarrun poikkeavat jarruvoimat: jarruvoimien ero samalla akselilla liian suuri, seisontajarrun tehottomuus.

Koeajo ja näkyvyys
Tuulilasi ja puhdistuslaitteet, muut ikkunat, peilit, näkökenttä, koeajo, korin sisustus, hallintalaitteet, nopeusmittari ja ajopiirturi, nopeuden rajoitin ja muut mittarit. Yleisimmät viat: Tuulilasin halkeamat, sivulasien tummennuskalvot.

Ohjauslaitteet
Ohjausnivelet ja -tangot, ohjausvaihde ja muut ohjauslaitteet. Yleisimmät viat: Raidetangon väljäksi kulunut pallonivel, vaurioitunut hammastangon suojakumi.

Valaisimet ja sähkölaitteet
Lähivalo, kaukovalo, etuvalo, lisävalot, takavalo, jarruvalo, suuntavalo, rekisterikilvenvalo, muut valot ja valaistut kilvet, akku ja johtimet, hätävilkut, heijastin ja äänimerkinantolaite. Yleisimmät viat:Polttimoiden toimimattomuus, väärin suunnatut lähivalot, lähivalojen korkeudensäätölaite ei toimi.

Ympäristöhaitat
Bensiinimoottorin pakokaasumittaus, dieselmoottorin pakokaasumittaus, melu, öljyvuodot, radiohäiriöt, OBD-mittaus ja pakokaasupäästöt. Yleisimmät viat:Pakokaasuarvot yli sallittujen rajojen, pakoputkiston vuodoista aiheutuneet vääristyneet mittaustulokset, moottorin öljyvuodot, OBD-järjestelmään on tallentuneet vikakoodit.

Muut laitteet ja varusteet
Voimansiirto, turvavyöt ja -varusteet, kytkentälaitteet, varoituskolmio, nopeuskilpi, moottori, lukkolaite, luvattoman käytön esto, muut laitteet ja varusteet. Yleisimmät viat:Vaurioituneet vetonivelien suojakumit, turvatyynyjen merkkivalo ei toimi tai palaa koko ajan.

Lisää tietoa määräaikaiskatsastuksesta löydät Trafin sivuilta.